preloader

Räkna med färre ombildningar

Antalet ombildningar i Stockholm under 2015 var den lägsta sedan 1997. Marknaden har mattats och marknadsbedömare tror att amorteringskrav och skuldkvotskrav kommer att dämpa marknaden ytterligare framöver.

Tempot på ombildningar från hyresrätter till bostadsrättslägenheter har gått ner rejält visar statistik från SCB som Fastighetstidningen tagit fram. Från 2014 till 2015 minskade affärerna i Stockholms län med 28 procent och i hela landet med 10 procent. Den nedåtgående trenden påbörjades 2013.

I övriga Sverige är inte nedgången lika stor. Orter där intresset för ombildningar fortfarande är relativt bra är Eskilstuna, Västerås, Umeå och Göteborg.

– Kan man köpa loss sin lägenhet i Göteborg för 20 000 kronor per kvadratmeter är det förstås intressantare än att betala 50 000 i Stockholm eftersom hyran är densamma för ditt boende, säger Jan Bjurfors, som är ombildningsrådgivare på företaget Restate.

Enligt Jan Bjurfors är det inte så många fastighetsägare numera som säljer stora volymer till ombildning vilket gör att utbudet minskat.

Källa: Fastighetstidningen

Vill du bli kontaktad?