preloader

Ombildning i Vårberg avbruten av säljaren tätt inpå tillträde

Restate fick under sommaren 2017 uppdraget att hjälpa Bostadsrättsföreningen Bergduvan att ombilda en fastighet från hyresrätt till bostadsrätt. Fastigheten omfattar åtta huskroppar med totalt 168 bostäder. På grund av marknadens utveckling, med bl.a. skärpta amorteringskrav, så tog det tid innan tillräckligt många fick lån för att föreningen skulle kunna tillträda fastigheten.

Föreningens tänkta tillträdesdag var planerad till 28 februari 2019. Så sent som två veckor och två dagar innan föreningens tillträde valde säljaren – ett börsnoterat bolag – att stoppa ombildningen med hänvisning till att bolagets styrelse inte längre ville genomföra en försäljning av fastigheten. Vid den tidpunkten hade ombildningen pågått i över 18 månader. Många hyresgäster hade kämpat för att få ett lån och vissa hyresgäster hade till och med redan upptagit lån och betalat in pengarna till föreningens konto.

– Detta är givetvis mycket olyckligt och drabbar tyvärr många privatpersoner som arbetat mot ett gemensamt mål under lång tid. Vi sympatiserar med hyresgästerna som naturligtvis är oerhört besvikna på sin hyresvärd just nu. I det större perspektivet gör agerande likt detta att ombildningar tappar i trovärdighet, då banker inte med säkerhet kan veta om det kommer bli affär eller ej, säger ansvarig konsult på Restate Carl Dutina

 

Vill du bli kontaktad?