preloader

Fler ombildningar utanför storstäderna


Fastigheten Saga 20 förvärvades av Bostadsrättsföreningen Werner och såldes för 30 miljoner kronor.

Restate ser ett återkommande mönster på fastighetsmarknaden. Det blir allt lättare för bostadsrättsföreningar utanför storstäderna att förvärva fastigheter.
– Vi ser att det är påtagligt lättare med bostadsrättsombildningar i orter utanför storstäderna. Skälet till det är att prisnivåerna på bostäder är lägre och flertalet av de boende får därmed ekonomiska förutsättningar att köpa, säger Jan Bjurfors, Ombildningskonsult på Restate.

Under hösten har de haft lyckade ombildningar av fastigheter i Borlänge, Linköping och Uppsala. I Borlänge var det fastigheten Saga 20 som förvärvades av bostadsrättsföreningen Werners. Fastigheten såldes för 30 miljoner kronor och innehöll 21 bostäder samt 6 lokaler om cirka 2 200 m². Säljare var Franked Förvaltning AB.
– I Borlänge var detta den första ombildningen någonsin. Det är sällan jag sett så många glada miner hos både köpare och säljare. Det var en festlig målgång med både blomsterutdelning och fotografering, säger Jan Bjurfors på Restate.

Restate ser liknande tendenser i andra orter utanför storstäderna, och menar att det bland annat beror på de ökade amorteringskraven.
– De nya amorteringskraven belastar betalningsutrymmet i en familjs ekonomi, i Stockholm är det näst intill omöjligt att ha en tillräckligt stor plånbok för att kunna köpa. För exempelvis två sjuksköterskor skulle det vara en svår ekvation, men om man kollar ute i landet så mäktar många med kostnaderna som medföljer ett lägenhetsköp, säger Jan Bjurfors.

Sällsynta ombildningar
Just nu pågår det även en ombildning i centrala Jönköping. 22 hyresrätter röstade ja till att förvärva en bostadsrätt med 30 800 kronor per kvadratmeter. Fastigheten ligger i ett bra läge mitt i stan och är nyrenoverade.
– Hela 90 procent av bostadsgästerna kommer köpa sina lägenheter. Vi hade liknande förutsättningar i Borlänge. Det är ovanligt att en sådan hög andel kan köpa sina lägenheter, säger Jan Bjurfors.

Fastigheten Kungsängen i Uppsala såldes för 159,5 miljoner kronor med sina 52 lägenheter, med ett kvadratmeterpris på 34 606 kronor. Ytterligare en fastighet i Linköping med 53 lägenheter såldes för 64,8 miljoner kronor.

Källa: MyNewsDesk Restate

Vill du bli kontaktad?