preloader
2018-06-05 10:11 Restate

Det görs allt färre ombildningar

Intresset för att ombilda hyresrätter till bostadsrätter fortsätter att minska. 2017 ombildades 3 000 lägenheter, lägsta siffran på tjugo år.
– I Stockholm har inte föreningarna råd att matcha bostadsbolagens bud, säger ombildningsrådgivare Jan Bjurfors på Restate.

Trenden har varit nedåtgående sedan 2010 då de sista av allmännyttans hyreslägenheter ombildades i Stockholm stad. Det visar siffror som Fastighetstidningen bett SCB ta fram. Det är också i framför allt Stockholms län som marknaden för ombildningar kraftigt kylts ner de senaste åren och under 2017 var det bara 1500 hyresrätter som blev bostadsrätter. En minskning med 24 procent jämfört med året innan.

– Det finns två skäl till detta. Bostadsbolag som tidigare ombildat, till exempel Akelius och Wallenstam, gör det inte i lika stor grad längre, och när något går till försäljning har föreningarna svårt att matcha bostadsbolagens bud, säger Jan Bjurfors.

De nya amorteringskraven och tuffare krav av bankerna har även dämpat privatpersoners möjligheter till ombildningar.

– Tydligt är att ombildningar i de centrala delarna av Stockholm knappt görs längre, däremot finns det intresse i orter som Linköping, Eskilstuna och i Borlänge där jag just nu är med i en affär. Kan du köpa en lägenhet för 700 000 kronor har även en sjuksköterska en vettig boendekalkyl, säger Jan Bjurfors.

I kranskommunerna till Stockholm är det framför allt Sundbyberg som går mot strömmen. 2017 ombildades 700 lägenheter. Kommunen har en politisk vilja att ombilda lägenheter i det kommunala bolaget Förvaltaren.  Nyligen såldes en fastighet i Hallonbergen  med 344 lägenheter till en bostadsrättsförening. Prislappen är 481 miljoner kronor. Och kommunen planerar fler ombildningar i Hallonbergen.

– Förvaltarens ombildningar är en viktig del i den samlade förnyelsen av Hallonbergen, säger kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg Mikael T Eriksson (M), till fastighetsvärlden.se.

Källa: Fastighetstidningen

Vill du bli kontaktad?